Pressemelding

 

Fortellingen om Rosa

 

– en film med og om fosterbarn

 

Linea, 13 år, plassert i forsterhjem:

”I starten, trodde jeg at jeg var den eneste som bodde i fosterhjem, og ikke bodde hos moren og faren min … jeg kjente jo ikke andre”.

Filmen gir et unikt innblikk i fosterbarns verden, både for voksne og for andre barn og unge.

 

Fem barn og unge forteller historien sin om å føle seg alene, forlate foreldrene sine og komme i fosterfamilie. Barna og filmskaperene ønsker å gi barnevernsbarn en stemme.

”.. man blir nødt til å åpne munnen og fortelle noen om det.”

I "Fortellingen om Rosa" har instruktør René Bo Hansen har gitt 5 fosterbarn et talerør. De skildrer hvordan det er å leve et liv der man bor hos en fosterfamilie og samtidig bærer på det sviket som man har vært utsatt for fra sine egne foreldre.

 

Sammen med en tegner og et tidligere fosterbarn skaper de animasjonsfilmen om Rosa, en pike som akkurat som dem selv må forlate familien sin og begi seg ut på en ukjent, ensom reise.

 

Barn skal lyttes til

"Fortellingen om Rosa" setter fokus på at det er essensielt, i forbindelse med at barn blir plassert i fosterhjem , at barna blir tatt alvorlig av omgivelsene sine. Det er ikke alltid like lett for f.eks. en 10-årig å skulle si nei takk til å bo hos den biologiske moren sin.

"Fortellingen om Rosa" bidrar til at man som fosterfamilie, saksbehandler eller bare som alminnelig menneske får reflektert over hvor viktig det er å lytte til barn, og hjelpe dem, så situasjonen deres kan endres, hvis det er nødvendig.

Linea, 13 år, medvirkende i "Fortellingen om Rosa", uttaler følgende om dokumentaren:

”Jeg tror at mange ganger, når man hører om barn som har hatt det dårlig i lang tid hos fosterfamilien sin eller når de bor hjemme, så skyldes det at det ikke er noen som lytter til barna."

 

"Kanskje fordi barna ikke akkurat sier noe, fordi de er redde for hva som så kan skje. Eller kanskje fordi de voksne ikke forstår hvordan det er å være barn med et slik liv. Derfor er det viktig at vi tør rope høyt og fortelle om hvordan det er å være oss.”

Instruktør René Bo Hansen:

”Alt for mange fosterbarn kjemper med en følelse av å være annerledes og ensomme. Dette henger bl.a. sammen med at det ikke er det store kjennskapet til og forståelsen for fosterbarns situasjon i befolkningen generelt. Her har filmen en stor rolle å utfylle – og den har et viktig budskap til både barn og voksne.”

Fakta om "Fortellingen om Rosa"

Instruktør: René Bo Hansen.

Medvirkende: Joline, Linea, Yonis, Johnni, Freya m.fl.

Produsent: Nordstjernen Film og TV

Genre: Iscenesatt virkelighet

Aldersgrense: Fra 11 år

Lengde: 45 min.

Distribusjon: DVD/Digitale HDV


Støttet av: Egmont Fonden, Bikubefonden, Barn & Familier, LB-Fonden, Undervisningsministeriets Tips- og Lottomidler, Danmarks Radio, Prins Joachim og Prinsesse Alexandras Fond, SDI Media. Filmen har dessuten mottatt lanceringsstøtte fra Det Danske Filminstitut.

 

Fakta om René Bo Hansen
René Bo Hansen har arbeidet siden starten af 80-tallet som instruktør, manuskriptforfatter og fotograf på forskellige filmprojekter i Danmark.

Det tavse håb, Pas på nerverne, Så himmelsk anderledes, Mellem grænser og The Eagle Hunter’s Son er et utsnitt av René Bo Hansens verk. Sistnevnte fikk internasjonal suksess og var med på 35 internasjonale festivaler. Bo Hansen har siden 1999 undervist på Kort og Dokumentar Filmskolen.

 

Sitater fra filmen

Joline, 13 år: ”Man vet godt at moren og faren sin, de også har noen personlige feil, at de drikker og slik … men, altså, man elsker dem jo riktig mye, og man vil ikke ha at andre synes at de er dumme, og sier noe stygt om dem”.

 

Yonis, 13 år: ”Det værste er at hun drikker. Og jeg vil jo gjerne ha moren min, helt til jeg blir voksen. Og det er godt å ha en fosterfamilie, hvis det nå skulle skje noe… ”

 

Freya, 16 år: ”Mitt råd til, hvis det er noen som sitter i en fosterfamilie og har det veldig dårlig, det er, at man blir nødt til å åpne munnen og fortelle noen om det….”

 
© René Bo Hansen
 
 
Nedlast i Word-format:
 

Pressemelding (31KB)

 

Medvirkende (6 MB)

 

Hvorfor medvirke? (6MB)

 

Faglige udtalelser 16 KB)

 

Sitater fra filmen (3MB)

 
 
Nedlast bilder her:
 
Bilde til nedlasting
 
 
Pressekontakt:
 

Nordstjernen Film og TV

Instruktør René Bo Hansen

Tlf. 0045 - 50 93 13 39
stjernefilm@mail.tele.dk